Zakaj pa ne bi še blatnikov zrihtala…

Nekaj manjka ???

Predno sva prvič zalaufala mašino sva si naredila še kuuup dela. Namreč ko sva z Andražom sedela v garaži in “modrovala” sva se odločila, da bi “mimogrede” lahko poklepala še blatnike in popravila elektriko na prednjih lučeh, ki niso delale. Nooooo in to seveda ni bilo samo to.

Glavo sva zmontirala nazaj kar ni bilo nič pretresljivega, edino kot že na začetku omenjeno me je skrbelo z kakšnim momentom je potrebno glavo zategniti. Privil sem jo z 160Nm in to je to.

Demontirala sva ves plehovje, se pravi blatnike, luči in armaturno ploščo, pokrov motorja sva morala že v štartu odstraniti. Traktorček je sedaj izgledal kot en mali pajkec 🙂

Oguljen traktor

OK, glava privita pokrov ventilov privijačen gor in gremo oprati traktor… in to kar z štrajfiksem. Ko je Andraž končal s pranjem je bil traktor čisto drugačen. Spodaj slika kaj se je nahajalo pod armaturno ploščo med kablovjem, pred pranjem, barv kablov nisi mogel razpoznati, ma kaj barve… še kable si komajda našel.

Umazanija pod armaturno ploščo
Še več umazanije

Glava sicer zmontirana a zagon motorja se je zgleda oddaljeval. Namreč glede na to, da sva ga sedaj že toliko razkopala sem se pač odločil, da naredim oreng generalno. No in če hočem zagnati motor je potrebno imeti elektriko, elektrike ni dokler armaturna plošča ne deluje kot mora, armaturna plošča ne more delovati, če je tako umazana ali če je sploh ni 😉

Prašno lakiranje

Tukaj se začne popolnoma novo poglavje. Namreč že, ko sem raziskoval kako bi obnovil luči, nove so kar drage (vsekakor predrage po mojem mnenju) sem se srečal z prašnim lakiranjem in kar je še bolj zanimivo krom prašno lakiranje. Kako sem do tega prišel je sicer kar dolga zgodba in kup zapravljenih ur za računalnikom oziroma telefonom, tablico…

Ampak na kratko je bilo takole, najprej sem iskal nove original luči, pa ena stane okoli 150€, jaz potrebujem pa dve kar nanese dobrih 300€ samo za luči. Zato sem se zanimal za obnovo parabol z kromiranjem a sem prišel do tega, da je to delal en stric v Mengšu, ki pa je že zelo star in ga povrhu vsega niti nisem mogel dobiti na telefon potem, ko sem nekako izbrskal njegovo telefonsko. No potemtakem sem sklepal, da je tudi on že prenehal z to dejavnostjo. Vsi ostali katere sem preklical pa so mi rekli, da se z kromiranjem parabol ne ukvarjajo, ker naj bi bilo prezahtveno.

Seveda me to ni odvrnilo od tega, da bi jaz obnovil luči raje, kot kupil nove. Poskusil sem še z “krom” barvo a je to zgolj “blažev žegen” ne samo, da je le od zelo daleč podobno kromu tudi, ko se dotakneš imaš vso “krom” barvo na rokah. Nadaljeval sem z iskanjem in našel na youtubu da obstaja imitacija krom prašno lakiranje.

Sistem za prašno lakiranje

To pa je bilo že zanimivo, saj je glede na posnetke tisti krom res izgledal kot krom. Ok sedaj pa kje naj jaz najdem opremo za prašno lakiranje in krom barvo… EBAY moj rešitelj, kot že večkrat? Na ebayu sem našel pištolo za prašno lakiranje in jo naročil. Koštala me je okoli 140€ z poštnino in carino. potem sem kupil še barvo ki je bila še dodatnih 20€… Ampak jaz sem razmišljal tako: “res, da je nakup pištole in barve zelo blizu nakupa novih luči, aaampak pištolo bom uporabil še na kup drugih mojih projektov in ne bo zgolj za enkratno uporabo” ?.

Parabole je bilo seveda potrebno pripraviti in to nama je vzelo dobesedno najmanj tri dni samo ročnega drgnjenja. Saj je bilo potrebno rjavino najprej z šmirgelnom 100 odstraniti in nato zbrusiti do visokega sijaja z šmirgelnom 800, saj drugače parabola ne bi bila tako lepa po barvanju. Ja seveda sva to storila že predno sva poskusil z “krom” barvo in sem bil zato še bolj jezen nanjo, ker je bilo potrebno še enkrat drgniti, še dobro, da sem probal samo na eni paraboli.

No rezultat prašnega krom lakiranja pa je tukaj ??

Prašno kromiranje
Pred lakiranjem

Žal nisem slikal parabole predno sva začela z obnovo ampak lahko mi verjamete, da je bila cela parabola rjasta tako, da sem se že bal, da bova kje prišla skozi med brušenjem. Ampak rezultat se mi zdi res osupljiv, na sliki se sicer ne vidi ampak to je res skoraj kot ogledalo. Jaz sem več kot izredno zadovoljen in ponosen na uspeh.

“Hmmm prašno lakiranj je tako fajn, kaj če bi še ohišje luči in armaturo prašno polakiral?”, takole sem potem razmišljal. Ja razmišljal sem že lahko samo kako pa bi ohišje najučinkoviteje očistil stare barve? Problem je namreč ker je ohišje luči vse nekaj okroglo in ima kup skritih vogalčkov. Ja nič poskusim s tistim kar imam šmirgel in dratpiršno… 

Brusim, drgnem, švicam, si prste lomim, in …  ma to se nikamor ne premakne cel popoldan drgnem ko norec pa nikamor ne pridem. Moram se spomniti nekaj drugega…

Sevedaaaa ……

Peskanje

To je sedaj nov izziv. Seveda moram to narediti sam, zakaj bi nekoga plačeval, če lahko naredim sam pa naj stane kolikor pač stane ?

Torej zopet raziskovanje, branje, iskanje, spraševanje,… Pa gremo v Merkurja in tam vidi set za peskanje. OK saj mi je jasno da če je to samo ena majhna pištolca da pač nekaj hudega ne morem pričakovati. Pa sem to pištolco kupil. 

Saj že v štartu nisem ne vem kaj pričakoval, zato sem se previdno lotil peskanja ohišja luči. Hmmm presenetljivo, kakor sem bil skeptičen je še kar dobro odstranilo barvo in rjo. No problem pa je bil ker je šlo kar dobro po pesku. 

Ja nič grem v Merkur kupit še ene par kg peska da bom lahko vsaj tole dokončal. In ko pridem v merkur me je skoraj kap. 

Jenc

Pa kaj vam ni jasno 5 kg peska dobrih 25€, to pač ne bo šlo, glede na to, da sem ga samo za začetek porabil 2kg, kolikor sem ga dobil zraven bi ga potreboval vsaj 20kg.” Tako sem razmišljal ko sem praznih rok zapuščal Merkur.  OK torej sedaj z peskanjem doma pač ne bo šlo. Iščem po netu za peskalno napravo in se že skoraj odločim za nakup peskalne naprave za 180€, nakar pridem kolega Bolha k meni in se pohvali, da ima takšno tudi on samo z boljšo šobo. 

“Ja fajn, da maš tole, a pa boš ti men tole posodil, da speskam tale traktor”, ga vprašam, no in po nekaj heca je rekel naj le pridem iskat, da ni problema. Seveda sem takoj naslednji dan že bil pri njem in sva naložila aparat in 3x po 25kg peska, kar bi moralo biti dovolj po njegovih besedah. No seveda to niti približno ni bilo dovolj…. za vse kar sem potem peskal ?

Super zadeva tole, noter naložiš pesek in priklopiš na komprimiran zrak in že peskaš. Najprej sem speskal ohišje luči  in armaturno ploščo… Potem sem speskal še haubo, potem še oba blatnika, potem še škatlo za orodje, ki pride na blatnik, potem še prve feltne in zadnje feltne, pa ograjce za na blatnik, pa nosilce za gasilske klopi, pa …. ja kup stvari se je našlo za peskanje. Tako da sem na koncu porabil okoli 400kg kremenčevega peska. Hja pa ga nisem plačal po ceni iz Merkurja. Šel sem v Termit v Moravče, kjer sem kupil mislim, da 15 vreč za 47 €. Kar dosti ceneje kot bi me prišlo v Merkurju kajne…

Speskana armaturna plošča in ohišje luči čaka na prašno lakiranje.

Po peskanju
Med pečenjem v pečici ?

Končano z lakiranjem, izgleda kot novo iz trgovine, le armaturna plošča je malce slabša, ker sem se še učil in sem poskusil z dvema slojema, kar se ni izkazalo za dobro. Je bolje če že prvi sloj bolj bogato naneseš. Je pa zanimivo tole prašno lakiranje tudi iz tega vidika da je očitno barva tudi bolje odporna na udarce, saj mi je eno ohišje padlo po tleh, pa se ni prav nič poznalo.

Lakiranje končano

Luči imajo sedaj obnovljeno parabolo, obnovljeno ohišje, manjka pa še steklo in steklo za žmigavce. Steklo za luči sva z Andražem super očistila, pomagala je celo mama Suzana, kaj pa naj naredim z žmigavci? Ti sploh niso imeli … tistega oranžnega stekla. Ne moreš pa kupiti posebaj samo stekla za žmigavce za Steyr-ja. Kaj torej storiti???

Zopet me je rešil prodajalec iz Agrotehnike, ki mi je predlagal naj uporabim žmigavce od IMT-ja, ker so bili poceni sem jih kar kupil pa bom doma videl kaj se da narediti. Izkazalo se je za odlično, sicer sem moral plastiko malce obrezati da so pasali “u nulo” a nič hujšega in res se je splačalo. Spodaj luči že pripravljene za montažo.

Luči ob demontaži
Obnovljeno ohišje za luči
Obnovljene luči

Sedaj le še montaža luči…. Ja seveda se je moralo tudi tukaj zaplesti. Namreč original luči imajo med nosilcem in ohišjem gumo, ki naj bi blažila vibracije motorja. Samo gume se seveda ne da kupiti, oziroma se je sploh ne dobi več saj imajo sedaj luči nosilec brez te gume.

In sedaj razmišljanje… Če so sedaj nosilci, ki so popolnoma enaki na videz, brez gume, v direktnem stiku z ohišjem, lahko to naredim tudi sam. In tako sem nosilce zavaril v en kos jih speskal pobarval in namestil v ohišje. Izgleda kot original zato sem jih kar namontiral. Končni izdelek pa izgleda takole.

Zmontirane luči

Luči zmontirane sedaj pa še armaturna plošča in že bomo lahko zagnali motor.

Na armaturni plošči je bilo potrebno popraviti ključavnico in lučka je delala samo še za dinamo. Torej preveriti kaj je narobe, je kaj v električni vezavi ali gre zgolj za pregorene lučke. No ko sem odpiral lučke se je zgodilo neizbežno in odlomil se mi je navoj. Plastika je bila že tako stara, da je preparela in ko sem odvijal pokrovček se je navoj razpadel.

Takole je bilo še pred nekaj tedni
Kabli lepo očiščeni in vse že priklopljeno

Torej zopet v avto in do Agrotehnike, tam sem dobil nove lučke z ohišjem in jih zmontiral. Zmontiral sem še obratomer in termometer, vse skupaj priklopil in preizkusil delovanje. Super lučke so se prižgale, luči delajo, žmigavci… eh žmigavci ne delajo, se samo prižgejo utripajo pa ne. Verjetno je krivo to da so priklopljeni samo prednji, s tem se bom ukvarjal ko bodo priklopljene še zadnje luči, važno da se pravilno odziva vse.

Obnovljena nadzorna plošča
Končana nadzorna plošča, tudi z novim termometrom

Konec 2. dela